ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΩ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΛΙΠΑΝΤΙΚΟ

Σχεδιάζετε να αλλάξετε το λάδι του κινητήρα σας και αναρωτιέστε ποια από τα λιπαντικά που είναι διαθέσιμα στην αγορά θα πρέπει να επιλέξετε. Είναι πραγματικά μια επιλογή που εξαρτάται από το όχημά σας.

Το κατάλληλο λιπαντικό πρέπει να πληρεί τα διεθνή πρότυπα (ACEA, API, ILSAC, JASO), καθώς και τις προδιαγραφές κάθε κατασκευαστή (π.χ. Renault RN0710, PSA B71 2290, BMW LL-04 κλπ.)

Για να αποφασίσετε, ελέγξτε πρώτα το εγχειρίδιο συντήρησης του οχήματός σας για να βρείτε το εγκεκριμένο λιπαντικό που συνιστά ο κατασκευαστής. Αυτό πρέπει να ταιριάζει με τις πληροφορίες που αναγράφονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας του προϊόντος.

Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε ένα λιπαντικό του οποίου το ιξώδες ταιριάζει με τις ανάγκες του οχήματός σας. Το ιξώδες είναι ένα μέτρο της αντίστασης στην ελεύθερη ροή και περιλαμβάνει δύο βαθμούς: έναν για τις χαμηλές θερμοκρασίες και έναν για τις υψηλές.

Η Total Lubricants προσφέρει μια ευρεία ποικιλία λιπαντικών υψηλής απόδοσης στην αγορά. Για παράδειγμα, τα λιπαντικά Low SAPS αποτρέπουν την απόφραξη του φίλτρου σωματιδίων και προστατεύουν τη μακροζωία του κινητήρα σας. Τα σωματίδια παγιδεύονται και καίγονται στο φίλτρο σωματιδίων, μειώνοντας σημαντικά την ποσότητα αυτών που απελευθερώνονται στον αέρα.

Υπάρχουν επίσης τα λιπαντικά οικονομίας καυσίμου (Fuel Economy) από τη σειρά Total Quartz που συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

Πότε πρέπει να αλλάξετε το λάδι; Η συχνότητα αλλαγής λαδιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: τη σύσταση του κατασκευαστή, η οποία γενικά αναφέρεται σε χιλιόμετρα ή χρόνια και το είδος της οδήγησης που κάνετε πιο συχνά: στην πόλη, σε αγροτικούς δρόμους ή σε αυτοκινητόδρομους.

Όλες οι συμβουλές που περιέχονται σε αυτή την ενότητα αποτελούν συστάσεις. Πρέπει να ακολουθήσετε προσεκτικά τα βήματα και να θυμάστε ότι αυτές οι διαδικασίες πραγματοποιούνται υπό τη δική σας ευθύνη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις δεξιότητες. Αν όχι, προτείνουμε οι εργασίες αυτές να εκτελούνται από εξειδικευμένο τεχνικό. Συνιστούμε, επίσης, να ανακυκλώνετε το χρησιμοποιημένο λάδι, μεταφέροντάς το σε ένα κέντρο αλλαγής λαδιών ή μια εγκατάσταση ανακύκλωσης αποβλήτων. Οποιοσδήποτε τύπος λαδιού μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί: λάδι αυτοκινήτου, λάδι μοτοσικλέτας, λάδι φορτηγού, λάδι γεωργικού εξοπλισμού, λάδι σκάφους και άλλα. Μην αναμίξετε υγρό φρένων, ψυκτικό υγρό και λάδι κινητήρα. Κάθε υγρό πρέπει να ανακυκλώνεται ξεχωριστά. Ακόμα και μικρές ποσότητες ψυκτικού μέσου ή υγρού φρένων στο χρησιμοποιημένο λάδι κινητήρα μπορούν να διακόψουν ή να σταματήσουν τη διαδικασία ανακύκλωσης.